Utblick oktober 2024
Lyft blicken när det blåser

Vår syn på aktiemarknaderna är fortsatt positiv. Centralbankerna sänker räntorna och bolagen uppvisar solida vinster, vilket tillsammans skapar en bra grund för aktier framöver.
Marknadskommentar

Lyft blicken när det blåser

Hösten inleddes nervöst och i vanlig ordning har september visat sig vara en turbulent börsmånad, där framför allt oro för den amerikanska ekonomin har skrämt investerare. I oroliga tider gäller det däremot att lyfta blicken för att inte dras med i allt kortsiktigt brus.
Marcus Tengvall
Marcus Tengvall 
Allokeringschef

Börsuppgången breddas till fler bolag

Efter att börsuppgången tidigare enbart drivits av ett fåtal bolag börjar vi nu äntligen se tecken på att marknadsbredden förbättras. Sommarens rapportperiod var en första signal på detta. Som vanligt var det teknikjättarna som stod för merparten av vinsterna, men noterbart var att resterande börsbolag uppvisade vinstökningar för första gången sedan fjärde kvartalet 2022.

Detta är en viktig signal som pekar på att vinsttillväxten inte längre är begränsad till tekniksektorn, utan sprids över hela linjen. Eftersom börsen tenderar att följa vinsterna har förutsättningarna för en bredare uppgång förbättrats.

Att amerikanska centralbanken Federal Reserve (Fed) även har inlett sin räntesänkningscykel bidrar positivt, där småbolag i USA bör kunna dra nytta av det förändrade räntelandskapet. Av den anledningen köpte vi in småbolag i portföljerna redan under våren.

Feds sänkningar öppnar även upp för aggressiva stimulanser i Kina, för att stötta den svaga ekonomin och den problemtyngda fastighetsmarknaden, utan att sätta oönskad press på den kinesiska yuanen.

Detta är mycket positivt för den övergripande bilden, särskilt i ett läge när marknaden oroar sig över den globala tillväxten. Frågan huruvida de nya åtgärderna kan påverka landets mer strukturella problem kvarstår och även om det tidigare lovats mycket från kinesiskt håll ska man inte underskatta effekten av dessa signaler på börshumöret under hösten.

Sveriges förutsättningar fortsätter att förbättras

Den räntekänsliga svenska ekonomin, som drabbades hårt av stigande inflation och räntor, väntas nu dra nytta av att de nu börjat vända nedåt. Riksbankens kommande räntesänkningar påverkar hushållens ekonomi snabbt och kan stimulera till konsumtion och investeringar.

Vi har länge ansett att både inflationen och räntorna är på väg nedåt, särskilt i Sverige, vilket har stärkt vår positiva syn på svenska aktier. Att Riksbanken fortsätter med räntesänkningar ger ytterligare stöd för denna positiva marknadsbedömning.

Ignorera bruset och fokusera på investeringsstrategin

Genom att lyfta blicken och luta sig mot sin investeringsstrategi kan man skapa värde istället för att dras med i allt kortsiktig oro. Även om det stundtals varit blåsigt på marknaden har vår grundläggande bild förblivit oförändrad, vilket innebär att vi har en positiv marknadssyn när vi blickar framåt.

Portföljstrategi

Temperaturen stiger i Miljöportföljen

Det gångna året har varit stormigt för bolagen i Miljöportföljen som jobbar med lösningar på FNs 17 klimatmål. Marknadens förväntningar på snabba räntesänkningar är dock positivt för små tillväxtbolag, som portföljen huvudsakligen består av. Utvecklingen inom AI väntas också spela en viktig roll för portföljens avkastning framöver.
Lingyi Lu
Lingyi Lu 
Hållbarhetschef

Miljöportföljen fyllde ett år i augusti, samma månad som vi upplevde en rekordvarm sommar både globalt och i Europa. Den långsiktiga trenden för global temperatur är tydlig, men marknaden är som bekant kortsiktig.

Jordens temperatur stiger

Molnen lättar för lösningsbolagen

Under 2023 såg vi hur det höga ränteläget hämmade hållbara investeringar. Då dagens miljölösningsbolag oftast är unga tenderar Miljöportföljens fonder att ha en övervikt mot växande små- och medelstora bolag. När det nu förväntas snabba och aggressiva räntesänkningar från centralbankerna bör det gynna dessa bolag som ofta är högt belånade.

Portföljen har från starten i augusti förra året givit en avkastning på cirka nio procent, vilket är en fullt godkänd avkastning ett normalt år. Dock har de amerikanska teknikjättarnas kraftiga börsuppgång samtidigt dragit med sig världsindex uppåt vilket gjort det svårare för portföljer med annan inriktning att hänga med.

Miljöportföljen har t ex en minimal exponeringen mot techbolaget Nvidia, som givit ett väsentligt bidrag till jämförelseindexet Morningstar Paris-aligned Benchmark under perioden. På senare tid har dock teknikjättarnas värderingar sjunkit, vilket minskat avståndet.

Tematisk diversifiering har gett resultat

Miljöportföljen har sex teman:

  • begränsa klimatförändringen
  • klimatanpassning
  • biologisk mångfald
  • vatten
  • cirkulär ekonomi
  • förorening

Det ger portföljen en relativt bred sektor- och regionsexponering. Strategin är att använda tematiska fonder som kompletterar varandra och bidrar till en diversifiering i portföljen.

Sedan lanseringen har vi sett en negativ utveckling inom förnybar energi, där sektorindexet tappat hela elva procent. Tack vare fondvalet Polar Smart Energy, som har presterat bäst i sin tematiska kategori, har exponeringen mot indexets negativa utveckling begränsats.

Portföljens diversifiering lyckades även hämta hem tappet och lite till. Framför allt fonderna inom infrastruktur och vatten har givit stora bidrag. I år har fonden Regnan Water and Waste och UBAM Biodiversity gått bäst, med en uppgång på lite drygt 14 procent vardera.

Även här har vi fondvalet att tacka då den sistnämnda fonden överpresterat mot det tematiska jämförelseindexet, både i år och sedan start. Portföljkonstruktionen och fondvalen har skapat en diversifiering mot flera områden och lagt grunden för en mer robust portfölj.

Näst bästa tiden är nu

Historisk avkastning är sällan ett bra mått för att prognosticera framtidens avkastning. Detta är särskilt sant för investeringar inom ny teknik och nya lösningar. Miljö och AI är två exempel och dessa hänger ihop.

Utvecklingen inom AI driver på energiförbrukning och energieffektivisering. För att möta framtidens behov är en omställning av energikällor samt bättre infrastrukturer och smartare användning av energi nödvändig.

Investeringar i lösningsbolag kan på kort sikt innebära svängningar, vilket vi fått erfara under senaste året. Det är svårt att förutse exakt vilken väg framtiden tar, men på längre sikt bedömer vi att portföljen har goda avkastningsmöjligheter. Den bästa tiden att så ett frö var för tio år sedan, den näst bästa är nu.

Krönika

Vi vill arbeta med kunden, inte bara för

Henrik Erikson
Henrik Erikson 
Investeringsstrateg

För några år sedan när jag arbetade på en storbank, sa en kund något som etsat sig fast i mitt minne.  

Vi hade precis haft en lunch då denna person, som förvaltade stora summor pengar åt svenska hushåll spände blicken i mig och sa att han ville berätta något för mig.

"Svenska investerare, inklusive vi själva, söker sig alltmer mot utländska tillgångar," förklarade kunden. "Ändå fortsätter storbankerna att överösa oss med analyser kring svensk ekonomi och erbjudanden om inhemska placeringar. De riskerar att bli irrelevanta för oss."

Dessa ord har ekat i mitt sinne sedan dess. Varför fokuserar analytikerna på data som kunderna inte längre tycker är relevant? 

Kan det vara så att de, likt kockar som envist serverar sin egen favoriträtt utan hänsyn till gästernas önskemål, analyserar det som intresserar dem själva snarare än vad som gagnar deras kunder? Jag misstänker att så ofta är fallet. 

Kan det vara så att de, likt kockar som envist serverar sin egen favoriträtt utan hänsyn till gästernas önskemål, analyserar det som intresserar dem själva snarare än vad som gagnar deras kunder?

En överväldigande del av kommentarerna från svenska analytiker kretsar kring detaljer i inhemsk ekonomisk statistik, ett fokus som också speglas i medierapporteringen. Samtidigt har intresset för utländska tillgångar skjutit i höjden. Svenska hushåll har nu hisnande 3 600 miljarder kronor investerade utomlands, och hela 64 procent av deras fondförmögenhet är placerad i utländska tillgångar[1].

Så varför denna fortsatta besatthet av den svenska ekonomins utveckling? En förklaring kan vara att många analytiker helt enkelt inte har en klar bild av hur kundernas portföljer faktiskt ser ut eller vad de efterfrågar. Många analytiker kanske inte har en regelbunden kontakt med sina kunder eller följer utvecklingen i sina kunders portföljer. Om målet är att öka avkastningen i kundernas portföljer, bör ju analysen rimligen riktas mot de globala marknaderna?

Det är dags för svenska analytiker att lyfta blicken och omfamna det globala perspektiv som våra kunder redan har anammat. Jag anser att Söderberg & Partners ligger i framkant i detta avseende. Hos oss står kundernas portföljavkastning i centrum, vilket ökar sannolikheten för att vår analys upplevs som relevant. 

Men det är viktigt att vi aldrig slår oss till ro. Vi måste hela tiden sträva efter att ge våra kunder relevant information. Detta kräver inte bara ett intensivt fokus på kundernas befintliga portföljer, utan också en genuin lyhördhet för deras intressen och behov. 

För att lyckas med detta måste vi gå bortom att bara arbeta för våra kunder – vi måste arbeta med dem. Genom att kontinuerligt anpassa vårt perspektiv och vår expertis till kundernas faktiska behov, kan vi säkerställa att vi förblir relevanta och värdefulla partners i deras finansiella resa.

[1] Se ”Den svenska finansmarknaden 2024”. Riksbanken (2024). Den svenska finansmarknaden 2024: Det finansiella systemet är stort, komplext och i ständig utveckling | Sveriges Riksbank

Taktisk allokering

Allokeringsindikator

Ta del av vår aktuella marknadssyn i form av vår taktiska allokeringsindikator.

Visa tabellen

Denna analys är framtagen av Söderberg & Partners Wealth Management AB (nedan Söderberg & Partners). Som grund till analysen har källor använts som i god tro bedömts vara tillförlitliga. Söderberg & Partners kan inte garantera riktigheten i denna information eller ta på sig något ansvar för fullständighet. Historiska utfall är inte en tillförlitlig indikation om framtida resultat. Söderberg & Partners ansvarar inte för direkta eller indirekta skador eller förluster, inklusive men inte begränsat till, förlorad och utebliven vinst, som kan uppkomma till följd av användandet av denna rapport eller dess innehåll. Materialet får inte distribueras, citeras eller kopieras för användning utan Söderberg & Partners föregående godkännande tydligt i analysen. Vid osäkerhet i fråga om intressekonflikter skall frågan tas upp till den verkställande direktörens behandling.

Få det senaste
— först

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få nyheter direkt till din inkorg.