Veckoanalysen 28 Oktober – 1 November
USA i händelsernas centrum

I veckan fokuserar vi på USA där makro och bolagsrapporter kommer att styra marknaderna. Dessutom inleds upploppet till det amerikanska valet. I tider som dessa är det viktigt att komma ihåg långsiktigheten när man investerar.
Cathrine Danin
Cathrine Danin 
Investeringsstrateg
Veckans viktigaste

Det viktigaste för börsen just nu

Pressade biltillverkare rapporterar

I veckan rapporterar Mercedes-Benz och Volkswagen, vilka ger en inblick i den tyska sällanköpshandeln och därigenom konjunkturen. För Eurozonen presenteras dessutom preliminär inflation. Fortsatt svaga tillväxtutsikter, där PMI är kring 50-gränsen, och en låg inflation har fått marknaden att tidigarelägga sänkningar. Vid senaste ECB-beskedet motiverades räntesänkningen av disinflation och svag tillväxt.

Ons (Eurozonen – prel. BNP kv.3), Tor (prel. HIKP)

Tung USA-vecka för börs och räntor

USA-räntorna har stigit på Trumps framfart och antalet Fed-sänkningar ifrågasätts igen. I veckan släpps data på Feds målvariabler (PCE-inflation och sysselsättning). Det blir avgörande för räntebeskedet den 7 nov. Konjunkturen är nämligen fortsatt stark, vilket kan bromsa Feds vilja att sänka då PCE riskerar ta fart om efterfrågan blir för stark. Preliminär BNP och rapport-säsongen lär bekräfta styrkan och blir intressanta.

Ons (USA-prel. BNP kv. 3), Tor (PCE-inflation), Fre (NFP)

Upploppet inför amerikanska valet

Presidentvalet den 5 nov. avgörs av vågmästarstaterna där det gäller att övertyga osäkra väljare. Opinionsmätningarna visar på ett tajt race mellan kandidaterna. Även kongressvalet blir viktigt eftersom ekonomisk politik behöver passera kamrarna. I tider med osäkerhet och volatilitet är det viktigt med långsiktighet i sparandet och att inte agera på kortsiktiga rörelser. Är du nyfiken på valet släpper vi i veckan en podd på ämnet. Den kommer att finns tillgänglig där poddar finns.

Marknadskommentar

USA i händelsernas centrum

I veckan fokuserar vi på USA där makro och bolagsrapporter kommer att styra marknaderna. Dessutom inleds upploppet till det amerikanska valet. I tider som dessa är det viktigt att komma ihåg långsiktigheten när man investerar.

Tesla bjöd på positiv överraskning

Tesla var först ut av den Magnifika 7:an (M7) att rapportera. Efter en tuff månad steg aktien kraftigt efter rapportsläppet. Bolaget presenterade ett oväntat vinstlyft för tredje kvartalet och guidningen var svagt positiv vad gäller antalet fordonsleveranser för helåret. Bolagets signaler ger en försmak på det amerikanska konjunkturläget generellt, och hushållens välmående mer specifikt. 

I veckan kommer vi att få ytterligare signaler kring detta då bl.a. Amazon, som utgör ca 1/5 av sällanköpssektorn, rapporterar. Sektorn är dock spretig och innehåller inte bara bolag såsom Tesla och Amazon, som ligger i teknisk framkant. Denna heterogenitet är ett motiv till att vi har ett neutralt betyg på sektorn.

Tungviktarna rapporterar

Fem av de återstående sex M7-bolagen rapporterar i veckan. Eftersom vi har en övervikt mot IT och Kommunikationstjänster kommer rapporterna (Microsoft, Apple, Meta och Alphabet) att bli betydelsefulla både för den amerikanska börsen och våra förvaltade och rekommenderade portföljer.

I somras var rapporterna från dessa bolag starka, men vinsthemtagning och oro för AI-kostnaderna fick börsen på fall. AI-efterfrågan och kostnaderna för att utveckla och driva tekniken kommer därför att granskas noga. Vinstutvecklingen och eventuella aktieåterköp blir också intressant att följa. Bolagen har starka nettokassor och flera vill köpa tillbaka egna aktier, vilket skulle få kurserna att stiga och öka aktieägarnas andelar i respektive bolag. Ytterligare ett bolag att bevaka är Eli Lilly, som är konkurrent till hälsovårdsbolaget Novo Nordisk. Även Eli Lilly utgör ett hyfsat stort innehav i vår portfölj Globala Aktier. 

Starka bankrapporter

De svenska bankerna bekände färg i förra veckan med generellt starka resultat. Både Swedbank och Handelsbanken uppvisade rejält mycket bättre räntenetto och rörelseresultat än väntat samtidigt som kostnaderna var lägre. SEB, å andra sidan, hade ett oväntat starkt rörelseresultat men räntenettot var en besvikelse och kostnaderna var högre än väntat. I våra nordiska aktieportföljer är vi exponerade mot sektorn. Även de internationella bankerna har uppvisat goda resultat där oron för lägre räntenetton har kompenserats av en stark kreditefterfrågan, låga kreditförluster och höga provisionsintäkter.

Tabeller

Utveckling

Aktiemarknad

Ta del av aktuell börsutveckling på världens börser, i lokal valuta och i svenska kronor.

Visa tabellen

Räntor, valutor & råvaror

Ta del av de senaste utvecklingen på ränte-, valuta och råvarumarknaden.

Visa tabellen
Taktisk allokering

Allokeringsindikator

Ta del av vår aktuella marknadssyn i form av vår taktiska allokeringsindikator.

Visa tabellen
Författare

Analytikerna bakom veckoanalysen

Marcus Tengvall
Marcus Tengvall 
Allokeringschef
Cathrine Danin
Cathrine Danin 
Investeringsstrateg
Henrik Erikson
Henrik Erikson 
Investeringsstrateg
Gustav Brandén
Gustav Brandén 
Studentanalytiker
Podcast

Lyssna på Veckoanalysen i poddformat

Få analyserna direkt i din inkorg

Veckoanalysen ger dig de viktigaste händelserna den senaste veckan och tipsar om vad du bör hålla ögonen på kommande vecka.

Denna analys är framtagen av Söderberg & Partners Wealth Management AB (nedan Söderberg & Partners). Söderberg & Partners står under Finansinspektionens tillsyn. Som grund till analysen har källor använts som i god tro bedömts vara tillförlitliga. Data i tabeller och grafer sammanställs hos Nyhetsbyrån Direkt och används delvis som underlag i analysen. Andra källor till information som ligger till grund för analysen kan vara bolagsinformation och analysdatabaser. Söderberg & Partners kan inte garantera riktigheten i denna information eller ta på sig något ansvar för fullständighet. Vid de tillfällen som en potential i aktien eller en förväntat framtida målkurs anges ligger en eller flera kvantitativa värderingsmodeller i grunden. Beroende på bolagets verksamhetsstruktur och mognadsgrad görs en bedömning av huruvida en nyckeltalsjämförelse, kassaflödesmodell eller annan värderingsmetod är relevant. Dessa används även som underlag i betygsättningen som är en helhetsbedömning av aktiens förutsättningar att avvika från den breda aktiemarknadens utveckling. Om inte annat anges är tidshorisonten i analysen tre till sex månader. Hållbarhetsbetyget ska betraktas som ett betyg av hur det analyserade bolaget arbetar med hållbarhet, som ett fristående komplement till aktieanalysen och således inte som en delkomponent i aktiebetyget. Hållbarhetsbetyget ändras en gång per räkenskapsår och vanligtvis under månaderna som följer efter det att bolagets hållbarhetsrapport har lanserats.

Syftet med analysen är att ge Söderberg & Partners kunder allmän information och analysen utgör således inte en rekommendation eller ett personligt investeringsråd och bör inte ensam ligga till grund för ett investeringsbeslut. Investerare bör söka finansiell rådgivning angående lämpligheten i att investera i de värdepapper eller investeringsstrategier som diskuteras eller rekommenderas i denna analys och bör förstå att uttalanden om framtidsutsikter inte nödvändigtvis kommer att realiseras. Historisk avkastning är inte en garanti för framtida resultat. Placeringar i värdepapper innebär alltid en ekonomisk risk. För aktier noterade på börs utanför Sverige kan avkastningen för investeringen även påverkas av valutakursutveckling.

Söderberg & Partners ansvarar inte för direkta eller indirekta skador eller förluster, inklusive men inte begränsat till, förlorad och utebliven vinst, som kan uppkomma till följd av användandet av denna rapport eller dess innehåll. Materialet får inte distribueras, citeras eller kopieras för användning utan Söderberg & Partners föregående godkännande.

Söderberg & Partners hantering av intressekonflikter inom investeringsrekommendationer är central och bolaget har antagit interna riktlinjer för att garantera integritet och oberoende för analytiker samt för att identifiera, eliminera, undvika, hantera och/eller offentliggöra faktiska eller potentiella intressekonflikter som rör analytiker eller Söderberg & Partners som bolag. Riktlinjerna innehåller regler om, bland annat men inte begränsat till, förbud mot gynnsamma rekommendationer, reglering av egen handel avseende de instrument som en analys omfattar (där handel inte får ske förrän det att två handelsdagar förflutit från att den aktuella analysen gjorts tillgänglig för mottagarna av den) samt ett generellt förbud mot egen handel i de instrument som en analys omfattar i strid med gällande rekommendationer. Det kan förekomma att analytiker eller närstående personer har innehav i de värdepapper som de utarbetar en rekommendation för. Om den som utarbetat eller ansvarar för rekommendationen eller någon närstående juridisk person har ett väsentligt intresse i det finansiella instrument som rekommendationen avser anges detta tydligt i analysen. Vid osäkerhet i fråga om intressekonflikter skall frågan tas upp till den verkställande direktörens behandling.