
5-stegsmodellen vid oro på börsen

5 tips i tider med börsoro
Hur ska du tänka när det är oro på börsen och känslorna börjar styra dina beslut? Vi har listat fem viktiga tips om hur du på bästa sätt kan stävja din börsoro och minska risken att ta beslut som du senare kommer att ångra.
1. Lyft blicken
När det är som stökigast är det därför viktigt att lyfta blicken och se det långa perspektivet. Historiskt har marknaden alltid återhämtat sig efter stökiga perioder och givit positiv avkastning, trots kriser och nedgångar.
Grafen nedan visar världsindex utveckling inklusive utdelningar sedan 1970. Det har varit många perioder med oro på börsen under dessa 55 år såsom IT-bubblan 2000, finanskrisen 2008 och pandemin 2020. Men efter en tid repar marknaden sig och börjar återgå till sin långsiktiga trend.
Om en hundralapp hade fått vara investerad och om utdelningarna hade återinvesterats under hela perioden, hade den ökat till 17 000 kronor i värde fram tills nu. Det motsvarar en genomsnittlig avkastning på ca tio procent per år. Det är långt bättre än vad ränteplaceringar eller pengar på bankkontot givit under samma period.
För att fritt citera den kände investeraren Benjamin Graham:
2. Fastna inte i psykologiska fällor
Det finns mycket forskning kring börspsykologi men ändå går många investerare i samma fällor om och om igen. Här är några vanliga misstag som får oss att fatta kostsamma beslut vid börsoro:
- Närtidsfokus: Överdrivet fokus på den senaste kursutveckling och nyheter.
- Flockbeteende: Man gör som man tror alla andra gör, det känns tryggast.
- Konfimationsbias: Man söker bara information som bekräftar den egna rädslan eller oron.
- Förlustaversion: En förlust på ett visst belopp känns mycket jobbigare än lyckan vid en motsvarande vinst. Tänk på långsiktiga mål, inte kortsiktiga förluster.
Det var många som sålde sina aktier panikartat i mars 2020 när pandemin slog till. Men börserna repade sig snabbt och slog nya rekord redan året därpå.
3. Svårt att kliva in på börsen igen
Det kan ibland kännas bra när man säljer i orostider, särskilt om man sedan ser att börsen kanske fortsätter ned en tid därefter. Det är dock ofta väldigt svårt att ha disciplinen att kliva in i marknaden igen, man tror istället att börsen ska fortsätta falla.
När börsen sedan börjar stiga vill man vänta in en ny nedgång innan man kliver in igen. Helt plötsligt har börsen stigit förbi den nivån man sålde på. I det läget känns det väldigt jobbigt att köpa in sig igen. Till slut ger man upp och köper på en betydligt högre nivå och har därmed missat en stor del av den långsiktiga börsavkastningen.
4. Har något egentligen ändrats i din långsiktiga strategi?
När du sätter sin långsiktiga investeringsstrategi är det viktigt att fundera igenom vilka svängningar du orkar med att hantera i portföljen. Vill du komma åt marknadens långsiktiga avkastning måste du också kunna hantera de kortsiktiga svängningarna.
När det är oroliga tider, fundera då igenom om det är något som faktiskt har ändrats i din långsiktiga strategi. Troligen har du fortsatt samma långsiktiga avkastningsförväntan och samma placeringshorisont på dina pengar.
När du satte samman portföljen tillsammans med din rådgivare var det med insikten att resan inte skulle bli spikrak. Svängningarna är inte ett misstag – de är en del av planen.
5. Disciplin ger kontroll
Det går inte att styra marknaden. Det vi kan styra är hur vi agerar när börserna svänger. Genom att hålla fast vid din strategi har du de långsiktiga oddsen på din sida.
En stark rekommendation är att ta hjälp av en rådgivare. Då kan ni tryggt följa upp din plan och sätta en strategi tillsammans. Vi är med dig hela vägen – i både med- och motvind.
Vill du få hjälp att se över din investeringsstrategi?
Då är du varmt välkommen att kontakta oss via formuläret nedan, så återkommer vi till dig.
Låt oss hjälpa dig vidare
