Undvik kostsamma vinterfällor med rätt fordonsförsäkring
Under vilken period får du normalt använda dubbdäck – och vad säger försäkringen?
Vad gäller för vinterdäck egentligen? Vi har en lag som reglerar användningen av vinterdäck i Sverige som säger att du måste ha vinterdäck under perioden 1 december till 31 mars vid vinterväglag. Dubbdäck får användas vid vinterväglag mellan den 1 oktober och den 15 april. Det finns dock undantag för dessa regler som du kan läsa mer om på Transportstyrelsens hemsida.
Rent teoretiskt får du alltså köra med sommardäck på vintern, men bara om det inte är vinterväglag.
För att fordonsförsäkringen ska gälla fullt ut och för att minska riskerna för skada under vinterhalvåret, behöver du kontrollera att dina vinterdäck uppfyller alla lagkrav. Så vad säger lagen om vinterdäck i Sverige gällande mönsterdjupet? På vinterdäcken ska det vara minst 3 millimeter. För tunga fordon, så som bussar och lastbilar, ska det vara minst 5 millimeter. Se därför till att mäta ditt mönsterdjup med jämna mellanrum. Om du har svårt att komma åt och mäta med en tumstock, kan du använda ditt körkort och placera din tumnagel som markering för hur djupt spåret är. Sedan kan du mäta avståndet på körkortet istället.
Du behöver även säkerställa att vinterdäcken har rätt sorts märkning. Den 1 juni 2019 tillkom ett krav som säger att däcken ska vara märkta med symbolen alptopp/snöflinga eller vara dubbade och uppfylla kraven för dubbdäck.
Innan dess skulle vinterdäcken vara märkta med M+S, M.S., M&S, M-S, MS eller Mud and Snow. Dessa märkningar har även varit godkända under en övergångsperiod efter 2019. Nu närmar vi oss övergångsperiodens slut, men du kan fortfarande använda däck med den gamla märkningen fram till den 30 november 2024.
Om du behöver byta ut dina gamla vinterdäck mot nya, kan det vara bra att läsa recensioner för olika vinterdäck och satsa på dem som har fått bra omdömen, utöver att de uppfyller alla lagkrav. Kom ihåg att väga in var i landet du kommer framföra bilen på vintern. Klimatet där du bor ställer olika krav på dina vinterdäck för att de ska vara säkra.
Risk för kostsamma skador vid viltolycka – har du rätt försäkring?
När väglaget är halt ökar riskerna för dikeskörning och viltolycka. Så vad täcker din försäkring? När det kommer till dikeskörning, måste din bil ha en vagnskadeförsäkring för att försäkringen ska ge ersättning. Vad är då en vagnskadeförsäkring? Det är en helförsäkring som även kan gå under namnet vagnskadegaranti. Vagnskadeförsäkringen ger normalt sätt ersättning vid behov av bärgning efter en dikeskörning, oavsett om din bil har skadats eller inte.
Risken för viltolyckor ökar under vinterhalvåret, vilket gör det viktigare med rätt försäkring. Att en viltolycka oftare inträffar på vintern, beror på mörkret och den förlängda bromssträckan vid halt väglag. Det är viktigt att känna till att en trafikförsäkring inte ger företaget ersättning vid en viltolycka. En vanlig uppfattning är att en halvförsäkring med djurkollisionstillägg ger ett fullvärdigt skydd. Det stämmer dock inte, ofta får du då bara självriskreducering. För att få full ersättning vid en viltolycka rekommenderar vi att du har en vagnskadeförsäkring (helförsäkring) med djurkollisionstillägg. Om olyckan skulle vara framme, innebär ett sådant skydd att du får ersättning för hela skadekostnaden, dessutom står ofta försäkringsbolaget för hela eller delar av självrisken.
Urladdat bilbatteri i vinter ökar risken för kostnader – speciellt för dig med elbil
På vintern när det blir kallt, går det åt mer ström i bilarna. Det krävs mer ström för att starta motorn när det är kallt och går åt mer ström till funktioner i bilen som används frekvent på vintern, så som stolsvärme och eluppvärmda rutor. Sammantaget gör detta att risken för fordonsskador till följd av ett urladdat bilbatteri ökar under vinterhalvåret. Tänk på att alltid ha startkablar i bilen och läs noga i instruktionsboken innan användning för att säkerställa att du använder dem på ett säkert sätt.
Det finns även mätningar som visar att elbilens räckvidd kan sjunka med upp till 25 procent under vintertiden. Om ditt bilbatteri skulle laddas ur under färd, kan du behöva tillkalla vägassistans. Det kan bli kostsamt om du saknar rätt försäkringsskydd. Ofta krävs en tilläggsförsäkring till din fordonsförsäkring för att vägassistans ska ingå. Se därför över vad som gäller i just din fordonsförsäkring.
8 tips som minskar vinterns risker
Här följer några tips som kan minska risken för vanliga vinterfällor, så som viltolycka, urladdat bilbatteri och skador till följd av fel utrustning. En del risker kan du förebygga redan nu genom enkla åtgärder. Andra risker kan du skydda företaget mot med rätt försäkring.
- Montera de bästa däcken där de behövs mest – bak. Så varför bör däcken som har det bästa väggreppet vara monterade bak? Det minskar risken för sladd vid inbromsning och i svängar. De däck som har det största mönsterdjupet eller bedöms ha det bästa väggreppet bör därför vara monterade bak på bilen, oavsett om bilen är fram- eller bakhjulsdriven.
- Förvara alltid dina bildäck på en plats där det är svalt, torrt och mörkt. Då ökar livslängden på dina vinterdäck.
- Säkerställ att du har rätt däcktryck. Fel däcktryck kan påverka köregenskaper, bränsleförbrukning och vinterdäckens livslängd. Vilket däcktryck som du ska ha på dina vinterdäck, varierar från bil till bil. Vad som gäller för din bil ska stå angivet i fordonets instruktionsbok.
- Frostskydda sprinkler och kylvätska så att de klarar 25–35 minusgrader. När kylvätska och tvättvätska fryser på vintern, expanderar den. Det kan leda till att bilens rör och behållare går sönder.
- Kontrollera ditt bilbatteri extra mycket i vinter. Se över bilbatteriets kapacitet och att det är laddat. Du kan vanligtvis nöja dig med ett batteri på 50–70 procent laddning, men på vintern används mer ström för värme, lampor, vindrutetorkare och stolsvärme – vilket kräver mer av ditt bilbatteri.
- Kontrollera dina vindrutetorkare och byt till mer robusta vindrutetorkare vid behov. Vinterväder kan tära på vindrutetorkare, särskilt om de är gamla med hårdnat gummi. Det är inte optimalt i vinterkylan.
- Smörj bilens lås och lister. Både lås och lister blir lätt slitna och smutsiga. Genom att rengöra och smörja dem med låsolja respektive silikonfett kan du undvika att bildörrarna fryser fast på vintern.
- Reparera stenskott i vindrutan direkt. Det är högre sannolikhet att ett stenskott spricker under vintern när det är kallt, vilket då innebär att hela rutan måste bytas ut. Försäkringen ger i regel ersättning med ofta behöver du betala en lägre självrisk (eller ingen alls) om vindrutan kan repareras istället för att bytas ut.
Vill du få hjälp att se över att du och ditt företag har rätt försäkringsskydd i vinter?
Fyll i formuläret nedan, så kontaktar vi dig.