Expertens 5 tips – pensionsspara smart under 2024
Skapa en pensionsprognos och sätt ett mål för ditt sparande
Grunden till ett bra sparande är att vara väl insatt i din nuvarande ekonomiska situation och prognos för din framtida pension. Med hjälp av digitala verktyg, som exempelvis Min pension, kan du skapa en pensionsprognos som inkluderar alla delar av din ekonomi, från allmän pension till tjänstepension och privat pensionssparande.
Du behöver också fundera över vilka utgifter som du tror att du kommer ha som pensionär. Utifrån det, kan du räkna ut vad du skulle behöva för pensionsnivå för att kunna leva det liv som du önskar. För att lyckas med ditt sparande behöver du sätta ett rimligt pensionsmål – och därefter en strategi som hjälper dig att pensionsspara effektivt.
Om det känns svårt att skapa en pensionsprognos och sätta mål på egen hand, finns våra rådgivare till hands för att hjälpa dig. Tillsammans kan ni diskutera din ekonomiska situation, skapa en pensionsprognos och sätta realistiska mål. Dessutom kan rådgivaren hjälpa dig att planera åtgärder som gör att du kan pensionsspara smartare – för att öka chanserna att nå ditt pensionsmål.
Ekonomiska förutsättningar och riskaptit styr hur du ska pensionsspara
Att sätta sig in i alla val kring placeringen av din tjänstepension och att jämföra alla villkor, kan vara komplicerat. Dessutom är det viktigt att du hittar rätt risknivå för dig, vilken bör anpassas efter din riskaptit, dina ekonomiska förutsättningar och din ålder.
Även här kan du ta hjälp av en erfaren rådgivare. Då får du hjälp att jämföra olika alternativ och villkor, men även att se över avgifter och andra möjligheter för att du ska lyckas pensionsspara så bra som möjligt.
”På Söderberg & Partners har vi lång erfarenhet av att analysera och jämföra olika alternativ på marknaden för att göra det enklare för dig att ta välgrundade beslut kring ditt pensionssparande. Dessutom har vi den upphandlingskraft som krävs för att kunna upphandla pensionsplaner med riktigt bra villkor, till ett bra pris”, säger Marielle Ramel, pensionsrådgivare på Söderberg & Partners.
Pensionsspara smartare – med 5 praktiska tips
Även om den bästa strategin för att pensionsspara smartare utgår från din unika situation, så finns det några möjligheter som alla bör se över. Det menar Marielle, som har listat 5 tips som kan göra stor skillnad för ditt sparande:
- Dra nytta av flytträtten. Den nya lagen som kom sommaren 2022, har givit fler möjligheten att flytta sitt kapital till alternativ med bättre villkor och lägre avgifter. Det gör att du kan pensionsspara mer förmånligt och öka chanserna till bättre avkastning. En rådgivare kan hjälpa dig att jämföra olika alternativ och säkerställa att du tar välgrundade beslut ditt kring ditt pensionssparande.
- Se över möjligheten att löneväxla. Om din arbetsgivare erbjuder löneväxling, kan det vara ett effektivt sätt att öka ditt pensionssparande. Om du väljer att växla en del av din lön till tjänstepension, kostar det arbetsgivaren mindre än att betala ut allt som lön. Det gör att många arbetsgivare väljer att även avsätta mellanskillnaden till medarbetarens tjänstepension, vilket blir nästan sex procent mer än den lön som du avstår. Det är dock inte lönsamt för alla att löneväxla. För att tjäna på det, behöver du en relativt hög lön. En rådgivare kan hjälpa dig att utvärdera om det är lönsam för dig att pensionsspara med hjälp av löneväxling.
- Frigör kapital. Genom att se över och omförhandla avtal, kan du sänka dina löpande kostnader. Något som kan frigöra kapital för att utöka ditt långsiktiga sparande. Det kan handla om att se över dina försäkringar, elavtal, bolån etc. Det kapital som du lyckas frigöra, kan du pensionsspara, utan att det behöver påverka din nuvarande ekonomi.
- Privat sparande (ISK). Som privatperson kan du skapa ett ISK-konto (Investeringssparkonto) för att pensionsspara med mer flexibilitet och fler skattefördelar. Du behöver inte deklarera eller betala skatt på kapitalvinster och utdelningar som genereras inom kontot. Skatten baseras istället på en schablon på det totala värdet av ditt sparande.
Med ett ISK-konto kan du köpa och sälja olika typer av värdepapper, inklusive aktier, fonder och andra finansiella instrument, utan att oroa dig för skattekonsekvenser. Det ger dig större flexibilitet att anpassa ditt sparande efter dina pensionsmål. - Planera dina pensionsuttag i god tid. Börjar du närma dig pensionen? Då är det dags att börja planera dina pensionsuttag. Att planera dina uttag på ett smart sätt är viktigt för att du ska nå dina mål och kunna leva det pensionärsliv som du önskar. En rådgivare kan hjälpa dig att sätta en plan för dina uttag, så att de passar dina önskemål och behov. Genom att ta hänsyn till olika scenarier och använda rätt verktyg, kan du få ut mer av ditt pensionssparande.
Hur mycket ska man pensionsspara privat?
Hur mycket du bör pensionsspara privat styrs av flera faktorer. För att landa i hur mycket du behöver pensionsspara behöver du se över:
- Hur mycket har du sparat ihop fram till idag?
- Hur ser din prognos ut om du fortsätter spara som tidigare?
- Räcker det för att du ska kunna leva det liv du önskar som pensionär?
- Om inte, hur mycket mer i månaden skulle du behöva pensionsspara privat för att nå ditt mål?
Som du ser är det högst individuellt hur mycket som just du behöver pensionsspara i månaden. Det är därför viktigt att du tar reda på vad du behöver för att uppnå ditt mål.
Efterlevandeskydd – säkra din familjs framtid
Säkerställ att dina nära och kära är skyddade genom att teckna ett efterlevandeskydd och återbetalningsskydd för ditt pensionskapital. Att planera för din familjs framtid är en viktig del att se över när du ska pensionsspara. På så sätt kan du säkerställa att ditt kapital går till den eller de personer du vill, om du skulle gå bort.
Vill du få hjälp att se över hur du kan pensionsspara smartare?
Kontakta oss via formuläret nedan, så återkommer vi.