Hur fungerar pension?
Är du en av många som tycker att pension känns krångligt? Oroa dig inte, vi hjälper dig att förstå hur allt hänger ihop. För dig som har kollektivavtal har vi skapat en pensionsskola som tar dig från noll till koll på en kvart. Vi guidar dig genom pensionspyramiden och de viktigaste delarna och svarar på frågan: Hur fungerar pension?
Vad är allmän pension, tjänstepension och privat pension?
Pensionen kan komma från flera olika källor – staten, dina arbetsgivare och dig själv. Vanligtvis består pensionen av tre delar
- allmän pension (som kommer från staten och omfattar alla)
- tjänstepension (som kommer från arbetsgivaren och omfattar de flesta anställda, men inte alla eftersom det är en förmån som inte är lagstadgad)
- privat pensionssparande
En del av dessa delar kräver aktiva beslut, val som kan ha stor betydelse på lång sikt. Förutom placeringsval kan det handla om vem pengarna ska tillfalla om det skulle hända dig något. Därför är det viktigt att du ser över ditt efterlevandeskydd och återbetalningsskydd för din tjänstepension samt dina privata pensionsförsäkringar.
Från noll till koll på en kvart
Låt inte pensionen, som faktiskt är din framtida lön, bli något som skjuts upp till framtiden. Vi hjälper dig gärna över tröskeln, så att du kan gå från noll till koll på bara en kvart.
Vi går igenom hur pensionssystemet fungerar och vad som är viktigt att tänka på. Du får bland annat svar på följande frågor:
- Vilka val kan jag göra i de olika delarna av pensionspyramiden?
- Hur mycket sätts av till mig i pensionens olika delar?
- Vad händer om jag blir sjuk?
- Hur fungerar efterlevandepension och vilka val behöver jag göra för att säkerställa att jag har rätt efterlevandeskydd?
- Vilka försäkringar ingår i min pensionsplan?
Vi har tagit fram olika avsnitt i Pensionsskolan beroende på om du är arbetare och arbetar direkt i verksamheten eller tjänsteman som jobbar på kontor. Dessutom har vi delat upp avsnitten efter när du är född, eftersom du som är född innan 1979 omfattas av en annan ITP-plan än du som är född samma år, eller senare.
Är du privatanställd tjänsteman med kollektivavtal?
Då omfattas du av ITP-planen (Industrin och handelns tilläggspension). Du måste inte vara fackligt ansluten för att omfattas.
Du som är född 1979 eller senare omfattas normalt sett av ITP1 och du som är född 1978 eller tidigare omfattas normalt sett av ITP2. Välj rätt video nedan utifrån när du är född.
För dig som är född 1979 eller senare:
För dig som är född 1978 eller tidigare:
Är du privatanställd arbetare med kollektivavtal?
Då omfattas du av SAF-LO som är ett pensionsavtal mellan Svenskt Näringsliv och LO. Nedan finner du vår pensionsskola som hjälper dig att förstå hur din avtalspension fungerar – på bara en kvart!
FAQ
Det innebär att den premie som arbetsgivaren betalar in till din pension är bestämd till en viss procentsats av din lön.
Det innebär att du är garanterad en pension som motsvarar en viss procent av din slutlön när det är dags att gå i pension. ITP2 är till för dig som är privatanställd tjänsteman hos ett bolag med kollektivavtal och född 1978 eller tidigare. ITP2 är då den huvudsakliga delen i din pension, den är förmånsbestämd och förvaltas av Alecta. En mindre del av din pension finns i ITPK. Denna del är premiebestämd och du kan själv välja hur den ska placeras.
IBB, eller inkomstbasbelopp är ett av de tre basbelopp som används i det offentliga försäkringssystemet för att räkna fram ersättningar.
De andra två basbeloppen kallas prisbasbeloppet (se frågan ”Vad betyder prisbasbelopp?”) och det förhöjda prisbasbeloppet.
Det är Pensionsmyndigheten som fastställer inkomstbasbeloppet varje år, vilket används för att beräkna pensionsgrundande inkomster. Beloppet ska följa inkomstindex, som räknas ut av Pensionsmyndigheten och baseras på den genomsnittliga pensionsgrundande inkomsten för personer mellan 16-64 år. Inkomstbasbeloppet används för att beräkna den högsta möjliga pensionsgrundande inkomsten. Inkomster som överstiger 8,07 gånger prisbasbeloppet är inte pensionsgrundande. För år 2023 gäller det att ta reda på det exakta beloppet som fastställts av Pensionsmyndigheten.
Läs mer på pensionsmyndigheten om hur detta räknas ut.
PBB, eller prisbasbelopp är ett mått på prisutvecklingen i samhället. Det användes tidigare för att beräkna pensioner, men sedan 2001 används inkomstbasbeloppet istället.
Det förhöjda prisbasbeloppet, som är något högre än PBB, används dock för att beräkna intjänad tilläggspensionspoäng. Det är något som räknas ut för dem som kommer att få pension även enligt äldre pensionsregler.
Prisbasbeloppet används bland annat inom socialförsäkringen och skattesystemet. En höjning av prisbasbeloppet innebär även att taken i ersättningarna från sjuk- och föräldrapenning höjs, eftersom de också räknas utifrån prisbasbeloppet. Det är viktigt att kontrollera det exakta beloppet för PBB och det förhöjda prisbasbeloppet för aktuellt år.
Här hittar du information om vilket prisbasbelopp (pbb) som gäller för i år.
TGL är ett en livförsäkring som du får automatiskt när du arbetar minst 8 timmar i veckan och din arbetsgivare betalar för din tjänstepension. Den innebär att din familj får ett engångsbelopp om du dör innan du går i pension. Vänligen notera att sambo inom vissa kollektivavtal/försäkringsbolag inte räknas som familj, vilket innebär att du behöver du skriva ett särskilt förmånstagarförordnande, om du vill att pengarna ska gå till din sambo.
När du går i pension eller senast när du fyller 70 år om du fortfarande arbetar, så upphör TGL-försäkringen. Om du avslutar din anställning och inbetalningarna till din ITP upphör, så kommer din TGL att fortsätta gälla under en begränsad tid (så kallat efterskydd). Därefter kan du själv välja att behålla TGL-försäkringen. Om du vill behålla den, tecknar du en så kallad fortsättningsförsäkring. Då behöver du fråga din tidigare arbetsgivare vilket försäkringsbolag det är och kontakta dem.
Alla tjänstemän som tillhör ITP och är över 18 år, omfattas av ITP Sjukpension. Om du skulle bli sjuk kan du få ersättning från din tjänstepension som heter ITP Sjukpension, och det är Alecta som betalar ut den.
Det innebär kan du som anställd, kan få ett extra tillskott från ITP om du blir långvarigt sjuk och får ersättning från Försäkringskassan.
På Collectums hemsida kan du läsa mer om villkor och hur ITP Sjukpension räknas ut.
Om du är sjukskriven i mer än 14 dagar och innefattas av SAF-LO, finns en sjukförsäkring som heter Avtalsgruppsjukförsäkring, AGS. Den ingår i SAF-LO-avtalet och ger dig en kompletterande ersättning under den tid som du får ersättning från Försäkringskassan.
TFA är ett komplement till den ersättning som du kan få från Försäkringskassan vid arbetsskada. Försäkringen har inte med SAF-LO eller ITP att göra, men du omfattas av den tack vare att din arbetsgivare har tecknat kollektivavtal. TFA hanteras av Afa Försäkring och det är till dem du anmäler en eventuell skada.
Efterlevandeskydd är ett samlingsnamn för olika typer av skydd som ger en utbetalning till efterlevande av det resterande pensionsvärde som återstår i försäkringen till dina efterlevande när du dör. Detta skydd ingår oftast inte per automatik i SAF-LO eller ITP-planen. Du måste i så fall göra ett aktivt val. Det finns det finns två typer av efterlevandeskydd:
- Återbetalningsskydd
Har du återbetalningsskydd för din tjänstepension och privata pensionsförsäkring, så får din familj del av det pensionskapital som finns kvar i din pension vid din bortgång. - Familjeskydd
Familjeskydd är en extra försäkring som du som har SAF-LO kan teckna hos Fora och du som har ITP kan teckna hos Alecta. Den ger dina anhöriga pengar varje månad om du dör innan du har fyllt 65 år.
ITP2 Familjepension ingår automatiskt i din ITP2/ITPK om din lön är högre än 7,5 inkomstbasbelopp. Det är Alecta som betalar ut familjepensionen och det är din arbetsgivare som betalar för den. Om du går bort, betalas familjepensionen ut till make/maka/registrerad partner samt till barn under 20 år. Din sambo kan inte få ersättningen.
Familjepension beräknas på:
- den lön du har när du avlider – om du fortfarande arbetar
- den familjepension som du har tjänat in innan du slutade arbeta – om du inte längre arbetar
- om du vid dödsfallet har barn under 20 år.
Om du hellre vill att dessa pengar ska gå till din egen ITPK kan du välja bort din familjepension. Det kan du göra på Collectums hemsida. Men tänk noga över ditt beslut, för du kan inte ångra dig i efterhand. Om du vill se över detta tillsammans med en rådgivare, är du varmt välkommen att kontakta oss.
Vill du ha tips för hur du kan pensionsspara smartare?
Vill du veta mer om din tjänstepension? Då kan du boka rådgivning hos oss. Tillsammans ser ni över din pension, försäkringar och hur du skulle kunna förbättra ditt pensionssparande.
Kontakta oss genom att fylla i formuläret nedan så återkommer vi till dig.